Keyman verzekering

keyman-verzekering

Keyman verzekering

Zekerstelling van het voortbestaan van jouw levenswerk! Elke dag zet je je in om jouw bedrijf tot een succes te maken. Als bedrijfsleider ben jij van essentieel belang binnen jouw organisatie. Je hebt een team, leveranciers en gezinsleden die op jou rekenen en steunen.

Uiteraard is het niet prettig om over na te denken. Maar wat gebeurt er als je plotseling wegvalt of blijvend arbeidsongeschikt wordt? Als zaakvoerder draag je een zekere sociale verantwoordelijkheid ten opzichte van je bedrijf en de toekomst van je medewerkers. Men zegt altijd dat iedereen vervangbaar is. Misschien wel, maar niet direct. Als de drijvende kracht achter je bedrijf is het van groot belang om een keyman verzekering af te sluiten. In geval van overlijden van de bedrijfsleider keert de verzekering een vooraf overeengekomen bedrag uit aan jouw onderneming. Op die manier kan jouw vennootschap de financiële gevolgen beter opvangen of overbruggen, haar activiteiten voortzetten en haar waarde behouden.

Voor wie is de Keymanverzekering interessant?

Het afsluiten van een keyman verzekering is raadzaam als je een leidinggevende rol hebt binnen jouw bedrijf en dus de "key-man" bent.

Welk kapitaal kan je verzekeren?

De hoogte van het te verzekeren kapitaal hangt af van verschillende factoren.

  • In hoeverre ben jij als sleutelfiguur verantwoordelijk voor de omzet?
  • Wat zijn de consequenties als je uitvalt?
  • Is er een vereffening nodig? Moeten investeringskredieten en schulden worden afbetaald?
  • Wil je kosten overbruggen? Dit kunnen onder andere kosten zijn zoals het tijdelijk wegvallen van de omzet, lopende dossiers, lopende leningen, en het zoeken naar een opvolger...

Hoe verloopt de procedure?

  • Jouw bedrijf sluit deze verzekering af, omdat het bedrag wordt uitgekeerd aan jouw bedrijf.
  • Je hebt de keuze tussen 2 periodes:
  • Je kunt de keymanverzekering afsluiten als een tijdelijke overlijdensverzekering, waarbij je zelf de looptijd bepaalt. Meestal loopt de verzekering tot de leeftijd van 65 jaar.
  • Je kiest voor een keymanverzekering als schuldsaldoverzekering voor een investeringskrediet: dan loopt deze verzekering even lang als het krediet.
  • Je kunt de premie aftrekken van de vennootschapsbelasting, de uitkering geldt als bedrijfsinkomen (en is belastbaar bij de bedrijfswinst) en je betaalt een verzekeringstaks op de premies.

Ervaar zekerheid en gemoedsrust. Wil je meer informatie over de keyman verzekering voor jouw bedrijf en alle mogelijkheden?"

Is een brandverzekering verplicht?

Of een brandverzekering verplicht is, hangt er vanaf of je huurder, verhuurder of eigenaar bent. Als huurder of verhuurder is een brandverzekering afsluiten verplicht. Voor eigenaars is dit in theorie niet het geval maar in de praktijk wordt dit vaak door de bank als voorwaarde gesteld om een hypothecaire lening te kunnen krijgen.

Brandverzekering als huurder

Sinds 1 januari 2019 ben je in Vlaanderen verplicht om een brandverzekering af te sluiten als huurder. Je hebt een brandverzekering voor huurders nodig wanneer je een huis, studentenkot of appartement huurt. Dit om ervoor te zorgen dat je de huurwoning in oorspronkelijke staat kan terugbezorgen aan de verhuurders.

Bovendien dien je ook jouw aansprakelijkheid tegenover derden te verzekeren. Dit verzekert je tegen schade die je aan derden toebrengt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een lekkende douche in jouw appartement waardoor jouw onderbuur waterschade in het plafond oploopt. De brandverzekering komt dan tussen in de herstellingskosten die hiermee gepaard gaan.

Het is tevens verstandig je inboedel te verzekeren. Dat zijn alle eigen spullen, zoals meubels, keukenapparaten, kledij,..

Brandverzekering als verhuurder

Je bent verplicht als verhuurder in Vlaanderen om een brandverzekering af te sluiten. Net zoals voor jouw eigen woning kan je best jouw brandverzekering als verhuurder in nieuwwaarde nemen. Je huurder betaalt alleen maar herstellingskosten van schade die rechtstreeks door hem/haar veroorzaakt is. Vliegt door een zware storm een tak door het raam, dan zal het aan jou, de verhuurder, zijn om jouw brandverzekering aan te roepen. Ook voor schade aan de gemeenschappelijke elektriciteitskasten en dergelijke kan je beroep doen op je verhuurder-brandverzekering.

Wat kost dat?

De prijs van een brandverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen
  • Hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats
  • Verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars
  • Optionele dekkingen
  • Waarde van de woning of het appartement
  • Hoogte van de franchise

Vraag een offerte